Monday, 13 October 2014

CARAMEL CRUNCHY

Seperti yg telah dijanjikan...
kat sini za bgtau macamna nak buat karamel crunchy
senang je uolls...
ni pon za buat za google sana sini..
tengok semua cara buat hampir sama..
semudah A B C
jom belajar buat.....

Bahan-bahan
200gm tepung florenta
200gm badam hiris
100gm kuaci hijau/bunga matahari (atau kedua2nya sekali)
20gm bijan putih

kalau nak letak kuaci kedua2nya sekali tu ..
sukatlah 50gm/50gm

Cara Membuatnya


1. Campurkan tepung florenta dengan bijan


 2.Campurkan badam dan kuaci dan bakar pada suhu 160/c selama 5minit


 3.Campur dan gaulkan sebati..Masukkan dalam loyang 14 x 14
za masuk loyang kecik sikit bab utk buat tebal sikit


4.Bakar pada suhu 160/c selama 10minit atau keperangan
Keluarkan dan terus potong.jangan tunggu sejuk nanti dah keras susah nak potong
Nak mudah potong pakai pisau pizza

5.Sejukkan..dah sejuk patah2kan dan simpan dalam bekas kedap udara


Nah...selamat mencuba !!!!!!!!!!!

Yang pasti anak2 za suka sangat...
Jangan kata anak2...
Suami pun suka..
Bila makan tu leka,tambah2 time dok depan tv
krup krap krup krap...

No comments:

Post a Comment